
Завтра світ святкує День народження гамбургера
Смачна подвійна повітряна булочка, посипана зверху хрустким кунжутом. Апетитна м’ясна начинка, вітамінний салат, хрусткий маринований огірок з цибулею і кетчупом, а композицію доповнює танучий в роті сир! Це – популярний і улюблений багатьма гамбургер. Його хочеться їсти і їсти …
Своєю назвою головний американський бутерброд зобов’язаний вихідцям з Гамбурга. Але для того, щоб стати «королем» американського, а потім і світового фаст-фуду, німецький біфштекс повинен був стати зручним для їжі «на ходу». 27 липня 1900 року американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Хейвен продав перший гамбургер. Саме він поклав традиційний німецький біфштекс між двома круглими булочками, додав соус і листочок салату. Саме в такому вигляді гамбургер став символом гастрономії Нового Світу.
Гамбургери отримали широку популярність в 1904 році на Всесвітній виставці в Сент-Луїсі. Однак ще протягом 30 років американці продовжували віддавати перевагу хот-догу, смаженим курчатам і італійській піці. І тільки на початку 1930-х настав зоряний час бургерів, коли канзасець Уолтер Андерсон заснував першу мережу White Castle Hamburger, в меню яких входили гамбургери, як основне блюдо. Остаточному успіху нового фаст-фуду сприяла мережа кафе Wimpy Grills, яка наділила гамбургери двома головними перевагами, що стали золотим правилом підприємств швидкого харчування.
Гамбургери стали продавати за дуже низькими цінами. Також була застосована технологія потокового приготування, що дозволяло витрачати на обслуговування кожного клієнта менше однієї хвилини. А в 1948 році, коли в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно зустрілися брати Макдональд і Рей Крок – винахідник машини для змішування молочних коктейлів – почалася історія самого успішного бізнесу на гамбургерах. Був створений McDonald’s, мережа якого почала зростати шаленими темпами завдяки системі франчайзингу.
McDonald’s і їх гамбургери стали барометром для американської і світової економіки і символом глобалізації. Незважаючи на визнану шкідливість бургерів і вразивші мережі швидкого харчування гучні судові процеси, гамбургер нарівні з джинсами як і раніше залишається символом американської культури і найдемократичнішою їжею, яку можна замовити і в придорожній забігайлівці, і в дорогому ресторані.
У США в цей день проходить святкування Національного дня гамбургера. Зазвичай в цей день у всіх штатах проходять вуличні гастрономічні фестивалі, на яких представляються всілякі види знаменитої «страви» Америки і проводять майстер-класи з їхнього приготування. У багатьох ресторанах і кафе, де готують бургери, проходять акції і знижки для всіх відвідувачів. Так за день можна побувати в декількох закладах і спробувати справжні бургери абсолютно безкоштовно.
На сьогодні існує безліч рецептів приготування гамбургерів. При цьому в багатьох країнах світу є свої варіанти цієї страви. Так, наприклад, в Австралії, Новій Зеландії і на Гаваях гамбургер готують з підсмаженою часточкою ананаса. У Кореї, Мексиці і на Тайвані можна спробувати гамбургери, приправлені всілякими гострими спеціями.
У Макао, Гонконгу, Сінгапурі та на Філіппінах воліють бургери зі свининою, м’ясом восьминога, сиром тофу і креветками. В Індії ж замість яловичини і свинини можна купити курячі або вегетаріанські гамбургери. А в Японії можна знайти гамбургери, в яких замість звичних булочок, котлету укладають в злегка підсмажені кружечки спресованого вареного рису.
Кумедне про гамбургері: У 2012 році п’ятеро студентів з Гарварда запустили гамбургер у космос. Вони придбали самий звичайний гамбургер в одній з місцевих забігайлівок і, витримавши його перед експериментом кілька днів, обробили спеціальним спреєм, закріпили камеру GPS і запустили в космос на повітряній кулі, наповненій гелієм. Однак на висоті 30 кілометрів повітряна куля лопнув і впала на землю. Таким чином, звичайний гамбургер здійснив політ у космос.