
Є й таке свято – національний день хот-дога в США. Його святкують 18 липня.
Американці просто схиблені на цих сандвічах з сосискою. Кожен житель країни з’їдає в рік більше 60 штук. Тому й не дивно, що в США існує таке свято, як Національний день хот-дога! Сосиска, вкладена в розрізану по одній стороні подовжену булочку, полита кетчупом або гірчицею, сьогодні вважається класикою американської кухні. Ніхто точно не знає, коли з’явилося поняття «хот-дога», але відомо, що 1893 року, будучи представлений на Всесвітній виставці, він дав назву року – той був оголошений великим роком «сосиски в булці».
А офіційно свято «День хот-дога» був встановлений в США в 1957 році Торговою Палатою. І в 1994 році була створена Національна рада хот-дога і сосисок. Вона займається вивченням якості продукту, дегустацією і рекламою хот-дога. Традиційно члени ради любителів хот-дога і сосисок проводять змагання з мистецтва приготування хот-догів, проголошуючи 4 основних правила:
– Особам молодше 18 років не дозволяється поливати хот-дог кетчупом;
– Хот-дог у здобній булочці не можна їсти з тарілки, а тільки руками;
– Приправу, що залишається на руках, не можна змивати, потрібно облизати пальці;
– Не можна з’їдати хот-дог більш ніж за 5 укусів.
Згідно зі статистикою, споживання хот-догів постійно зростає. У День Незалежності США американці поглинають близько 150 млн. хот-догів. Кожен штат країни розробив свій рецепт приготування цієї страви. Наприклад, на півдні США роблять кукурудзяні хот-доги; в Канзасі в них додають тертий сир і квашену капусту; в Чикаго готують яблучні та крабові хот-доги; техаський хот-дог подається з сиром, гострим перцем халапено і чилі; нью-йоркську сосиску ви отримаєте зі світлою гірчицею і цибулею, протушеною в вершковому маслі; в Атланті в хот-дог додають овочі і т.д.
Навіть гірчицю і кетчуп виробники хот-догів, відповідаючи на запити споживачів, замінили на майонез на основі васабі і авокадо, а деякі пропонують спробувати хот-дог з арахісовим маслом і фуа-гра. Також треба відзначити, що це традиційне американське блюдо сьогодні популярна не тільки у себе на батьківщині, але в дуже багатьох країнах світу, а також і у нас в Україні. Воно має дуже багато шанувальників, хоча лікарі і дієтологи твердять про шкоду такої їжі.
Цікаво: раніше хот-дог називали «гарячою собакою», а сталося це в такий спосіб: студенти Єльського університету називали фургони торговців, які продавали сосиски, «собачими фургонами», через те, що навколо них снували собаки, залучені ароматом м’яса. В одному із студентських журналів 1895 року сосиски були названі «гарячими собаками».
У Німеччині хот-дог (сосиску в тісті) називають «сосискою в піжамі», у Великобританії – «поросятами в ковдрі» або «дияволятами, що скачуть верхи» і «сосисками в кілтах». Також Німеччина претендує на першість у винаході цього блюда – ковбаски під назвою Dachshund (такса) готував франкфуртський м’ясник, а перший хот-дог – франкфуртер був зроблений у Німеччині в 1487 році, коли Америка ще не була відкрита.