
Одноразовий посуд і інші пластикові вироби заполонили наш світ. Про це ми читаємо і пишемо, знаємо, що це те сміття, позбутись якого ми не зможемо ще багато років. Адже пластик не гниє і зберігається сотні років, і накопичилось його вже дуже багато, так багато, що він становить загрозу екології нашої планети. Велике занепокоєння викликають забруднення океану пластиком; історії з мертвими китами, шлунок яких заповнений пластиком; а тут ще й рішення Китаю перестати переробляти відходи сміття.
Морське сміття потрапило в цей перелік, бо 85% його складає саме пластик. Тому Європарламент з 28 березня нинішнього року заборонив виготовлення та використання пластикового посуду. В цей перелік входять пластикові контейнери для продуктів харчування та напоїв, соломка, вилки, ложки, ножі та ватні палички. Країни ЄС можуть самі вибирати методі скорочення використання цих предметів, а також виготовлення їх з екологічної сировини.
Багато країн почали боротьбу з засиллям пластику, магазини і інші організації, фабрики і заводи намагаються перейти на паперову, картонну і іншу тару, яку буде легко переробити в подальшому. Україна теж намагається не відстати в цьому плані.
Ми вже писали про посуд, який на Одещині стали виготовляти з очерету. А недавно польська компанія Bioterm відкрила у нас в Україні представництво для виготовлення посуду з висівок. Це зовсім нова технологія, яка дозволяє виробляти одноразовий посуд з пшеничних та кукурудзяних висівок, а ще з продуктів переробки маніоки, водорослів та полімерів на рослинній основі. Ця органічна сировина пресується за допомогою гарячого повітря і формується у різні вироби.
Сюди входять тарілки, чашки і навіть виделки та ложки. Вони достатньо міцні у використанні, у такому посуді навіть можна розігріти їжу і він легко утилізується – посуд розкладається протягом 30 днів. А ще ним можна годувати тварин та птахів – він повністю їстівний. І на те, щоб отримати 10 тисяч таких тарілок чи мисок, потрібно всього тонну такої сировини, тієї сировина, яку раніше просто викидали..
Bioterm має власний завод, свою продукцію він постачає масовим клієнтам – це мережі ресторанів і супермаркетів, і роздрібні продавці.
І вже дизайнерка з Італії розробила екологічну упаковку , яку можна виробляти з харчових відходів, з бактерій та дріжджів. Таке ж екопакування також розроблено у Сумському аграрному університеті. Такими темпами, сподіваємось, зникне потреба у пластиковому посуді та пакувальних матеріалах, і світ легко видихне – зникне проблема забруднення нашої планети цим матеріалом.